Det nye kontroltårn i Københavns Lufthavn er i utallige varianter tegnet på computer inden projektet blev sendt i udbud. Helikoptere har svævet 70 meter over jorden på præcis det sted, tårnet skulle bygges, så det var muligt at se, hvor godt udsynet ville blive.
Tårnets arkitektur og bygning blev derefter udbudt i EU-licitation. Fem firmaer bød og konkurrencen blev vundet af et konsortium bestående af arkitekterne Vilhelm Lauritzen (der har tegnet lufthavnens smukke, vingeformede Terminal 3) rådgivende ingeniører Moe og Brødsgaard samt entreprenørfirmaet E. Pihl & Søn.
”Stor skønhedsværdi” Et bedømmelsesudvalg, der var med til at vælge det smukkeste og mest funktionelle tårn, udtalte blandt andet: ”Tårnet står som et klart opfatteligt vartegn, der både nat og dag signalerer ”lufthavn” med stor skønhedsværdi. Det har en velproportioneret, aerodynamisk glat form, der harmonerer fint med en vis transparens i tårnets øvre del.”
Tårnets øverste del – den såkaldte cab – består af to niveauer, et øvre niveau med 360 graders udsyn til tårnkontroltjeneste (her sidder de flyveledere, der styrer starter fra og landinger i Københavns Lufthavn) samt et nedre niveau med 180 graders udsyn til den såkaldte forpladstjeneste. (Herfra styres flyenes bevægelse på de øvrige dele af lufthavnsområdet.) Disse to niveauer er i samme rum, så de forskellige flyveledere har kontakt med hinanden.
Og vinduespudsning: Det klares med en pudsevogn, der parkeres i skjul bag tårnet, når den ikke at blive brugt. Selve arealet i cab’en bliver enormt: 270 kvadratmeter. Og i modsætning til andre høje kontroltårne i verden, hvor flyvelederne har været plaget af søsyge som følge af tårnets bevægelser i hård blæst, er det nye tårn i Københavns Lufthavn konstrueret så det ikke bevæger sig på en måde, der gør folk søsyge.