Fredag den 15. september havde Naviairs tekniske afdelinger besøg af et hold elever fra TEC Aviation, en fagskole der uddanner flyteknikere.
Hos Naviair var det teknikerne Carsten og Ole samt teamchefen Allan, der stod for rundvisningen. Under besøget fik de ca. 10 elever både lejlighed til at se den teknik, der driver flyvekontrollen og udsigten fra det gamle tårn - der i dag er contingency-tårn - men der var også tid til at besøge lufthavnsområdet, hvor de blive klogere på alt fra skyhøjdemålere og sigtbarhedsmåler til radarer – og så fik de set ILS-antenner som Localizer og Glidepath samt nogle NF-antenner.
Ole fra Naviairs ILS-hold sagde om besøget: - Det var spændende at dele information med nogle flymekanikere, og de havde en stor forståelse af teknikken bagved navigationshjælpemidlerne, som benyttes på jorden. Det var mange gode spørgsmål, og vi kunne tydeligt fornemme, at her var en gruppe, som have en forståelse for ILS-landingssystemer samt de udfordringer, der hører til systemer som dem.
Dan Elhauge, der er Avionic faglærer på TEC Aviation, havde denne kommentar om fredagens oplevelser: - Vi var rigtig glade for muligheden for at besøge Naviair og CPH Airport. Det var godt - og lærerigt - at se nogle af de mange systemer, der står på landjorden og som kommunikerer med flyvemaskinerne. Hos TEC Aviation synes vi, at det er vigtigt for elevens samlede forståelse for Aviation, at de ser tingene fra flyvelederens perspektiv, fra pilotens perspektiv og fra mekanikernes perspektiv. Dette samarbejde mellem elementerne "kontroltårnet og lufthavnen", "piloten og flyvemaskinen" - og så teknikerne - er jo vigtigt for at alt fungerer, og for at sikre at sikkerheden er i top, og at flyene er luftdygtige.
En af de elever der deltog, var Trine Varmer, der til daglig er flyteknikerlærling hos SAS, og hun var ganske godt tilfreds med besøget: - Det har været virkeligt spændende at besøge Naviair, fordi vi jo i undervisningen bruger tid på at læse lange manualer, og derfor er det meget interessant at se, hvordan den teori, vi har lært, bliver brugt i praksis. Vi arbejder jo med selve flyene og ved, hvordan ting fungerer, og hvad der sendes ud i luftrummet fra flyene, men vi ved knap så meget om, hvad der sker på landjorden. Derfor har besøget i dag givet os et rigtig vigtigt indblik i de forskellige funktioner og et vigtigt helhedsindtryk.
Eleverne fra TEC Aviation er allerede færdige B1-teknikere, og de er i færd med B2-overbygningsdelen og dermed i gang med den avancerede flyelektronik. Eleverne er på finalen i deres uddannelse og afslutter på fredag, hvor de på nuværende tidspunkt har været i gang med uddannelsen til flytekniker/-elektriker i omtrent 5 ½ år.
Fra Naviairs side siger vi tak for besøget og held og lykke til eleverne med den sidste del af uddannelsen.
På billederne ses udsigten fra Naviairs contingency-tårn, arbejdet ved henholdsvis en Localizer og en skyhøjdemåler samt Trine foran Naviairs hovedkontor.