header-element.png
Pressemeddelelse: Nyt tårn i Københavns Lufthavn
Dato
23.08.2002

Flyvesikringstjenesten har underskrevet kontrakt
om bygning af  nyt kontroltårn
– et arbejdssted med nye arbejdsmetoder og systemer.


Flyvesikringstjenesten har i august måned  underskrevet kontrakt med entreprenørfirmaet ”E. Pihl & Søn A.S.” på ca. 75 mio.kr. 


Beslutningen
På baggrund af den stigende lufttrafik i 90´erne, Københavns Lufthavns udbygning, nye arbejdsmetoder samt den nødvendige udskiftning af udstyr og flyvekontrolsystemer blev det besluttet at få bygget et nyt kontroltårn i Københavns Lufthavn, Kastrup. Det nye tårn skal erstatte det eksisterende 36 meter høje tårn der har været i  brug siden 1971.

Projektet
Projektet  begyndte med studier af de mest moderne kontroltårne i Europa, helikopterflyvninger og diverse simuleringer. Målet var, at få et kontroltårn som giver et optimalt udsyn for at lede trafikken til/fra Kastrup og med en driftsikkerhed, som kan tilfredsstille de meget skrappe krav, der er til 24 timers drift 365 dage om året.
Arkitektur og bygning af kontroltårnet blev dernæst  udbudt i EU, og der indkom tilbud fra 5 firmaer med mange spændende forslag til, hvordan det nye kontroltårn kunne se ud.
Det blev et konsortium, bestående af E.Pihl & Søn, som entreprenør, arkitekterne Vilhelm Lauritsen og rådgivende ingeniører Moe og Brødsgaard, der vandt.

Placering
Kontroltårnet får  en optimal placering i den sydøstlige del af Københavns Lufthavn meget tæt på banekrydset af bane 22L/04R og 12/30. Alle baner, rulleveje og standpladser kan ses fra det 70 meter høje tårn. Der vil blive et totalt udsyn på 360° og skabt langt bedre betingelser for styring af den stigende og komplekse trafik af både fly og køretøjer på Københavns Lufthavn. 

Tårnbygningen
Den ny tårnbygning vil bestå af tre delelementer, en base, et skaft og tårncabs.

Tårnets øverste cab består indvendigt af to niveauer, et øvre niveau til tårnkontroltjeneste (TWR) og et nedre niveau til  forpladstjenesten (ATWR).
Øvre og nedre niveau er i samme rum, og flyvelederne i TWR og ATWR har dermed direkte kontakt med hinanden, hvilket er en helt ny idé. Løsningen giver mulighed for nye arbejdsmetoder og en mere effektiv koordinering mellem tårnflyveledere og forpladsflyveledere.
De 6 meter høje vinduespartier stiller store krav til de bærende elementer i cabs, og målet har været at finde en optimal placering af de søljer, der bærer taget og samtidig minimere de vinduessprosser, der kunne hæmme det frie udsyn.
De øvrige 3 mindre glascabs indeholder tekniske rum og opholdslokaler.

Skaftet indeholder to elevatorskakte, en flugttrappe samt fire føringsveje til al teknik og kabling.

Basen indeholder tekniske afsnit, briefing lokale, møderum og kontorer.

Til at bistå Flyvesikringstjenesten med at udvælge det bedste tilbud har der været nedsat et bedømmelsesudvalg.
 
Bedømmelsesudvalget udtaler blandt andet:

” Tårnet står som et klart opfatteligt vartegn, der både nat og dag signalerer ”lufthavn” med stor skønhedsværdi. Det har en velproportioneret, aero-dynamisk glat form, der harmonerer fint med en vis transparens i tårnets øvre del. Basen består af et langhus med betontag, der på to sider er ført ned til jorden. Tårnet skærer sig ind i siden af basen som en kampanile.
Tårnets øvre del indeholder meget fine og hensigtsmæssige rammer for arbejdet i cabs og de underliggende rum med tekniske installationer.
Basen har en klar og logisk planløsning med god plads til teknikken”

 
Fra Flyvesikringstjenestens nære samarbejdspartner og bruger Københavns Lufthavne A/S udtaler adm. direktør Niels Boserup:

”I Københavns Lufthavn ser vi frem til at få det nye tårn. Naviair har involveret os lige fra projektets spæde start, og jeg er sikker på , at tårnet bliver meget elegant samtidig med at funktionaliteten bliver uovertruffen. Det er flot klaret, at så mange vanskeligt forenelige krav har kunnet imøde-kommes, uden at der er gået på kompromis hverken på det operative eller det arkitektoniske område.”
 
Forventningerne til samarbejdet med E. Pihl & Søn og vores bygherrerådgiver EMCON er, at skabe de bedst mulige forudsætninger for flyveledere og teknisk personale og dermed grundlaget for en fortsat sikker og effektiv trafikafvikling på Københavns Lufthavn.

Tidsplan
Kontroltårnet inklusiv husteknik forventes at stå færdigt primo 2004.
Derefter startes et omfattende installationsarbejde af teknisk strømforsyning, konsoller til  flyveledere, radio- og telefonsystem samt et nyt moderne tårnkontrolsystem.  Medio 2006 forventes al teknik færdiginstalleret.
 

Kurt Andreasen, Informationschef
Corporate Development 23.august 2002
kua@naviair.dk

Klik her for at se illustrationer

Har du behov for at komme i kontakt med Naviair så klik her
EAN 5798000893375 CVR 26059763
Naviair er ISO 9001:2015 certificeret

Naviair Allé 1 | DK 2770 Kastrup | Telefon: 3247 8000 | Fax: 3247 8800 | presse@naviair.dk