Alliance for standardisering af Europas lufttrafikstyring styrkes igen
Dato
14.03.2018
Et succesfuldt og delvis dansk initiativ til standardisering og effektivisering af lufttrafikstyringssystemerne i Europa vokser endnu en gang til nu at omfatte 6. lande. Det portugisiske lufttrafikstyringsselskab NAV Portugal har i dag undskrevet en aftale om at blive kandidat til medlemskab af den såkaldte COOPANS Alliance.
Alliancen – der blev etableret på initiativ af blandt andet danske Naviair i 2006 – har til formål at standardisere de tekniske systemer, som understøtter arbejdet med flyveledelsen i kontrolcentralerne. Det har indtil nu ført til, at 7 kontrolcentraler i fem lande i Europa – blandt andre Danmark – i dag arbejder med fuldt standardiserede systemer, hvilket er helt unikt i Europa, hvor de øvrige kontrolcentraler fortsat arbejder med vidt forskellige systemer og forskellige standarder.
I udgangspunktet bestod COOPANS Alliancen af danske Naviair, svenske LFV og irske IAA. Siden har østrigske Austro Control og kroatiske CRO Control tilsluttet sig alliancen. Og nu har også NAV Portugal valgt at søge om medlemskab. Partnerne samarbejder om fælles udvikling, opgradering og harmonisering af sine lufttrafikstyringssystemer, hvor alle systemerne benytter fælles software og vedligeholdelsesprocesserne er harmoniserede.
Udover de indlysende fordele ved at arbejde med standardiserede systemer indebærer samarbejdet også at partnerne individuelt sparer mellem 30 og 50 procent på udviklingsomkostningerne i forhold til omkostningerne ved hver for sig selv at udvikle deres systemer. Gennem COOPANS Alliancen har Naviair sammen med de øvrige fire partnere for længst placeret sig i forreste linje i arbejdet med at udmønte EU’s krav om harmonisering af lufttrafikstyringen. Nu ønsker NAV Portugal at blive 6. medlem i et samarbejde om initiativer og projekter, der højner flyvesikkerheden, forbedrer kapaciteten og forøger effektiviteten inden for den europæiske luftfart.
”Beslutningen om at deltage i COOPANS Alliancen blev taget for at give NAV Portugal en stærkere position i Europa og samtidig imødekomme de teknologiske og proceduremæssige krav, der stilles i Single European Sky. Derudover vil vi med vores deltagelse i COOPANS Alliancen i højere grad være i stand til at tackle den stigning i trafikken, der er sket i de seneste år i Lissabon Flight Information Region (FIR). Vi er overbeviste om, at et medlemskab i COOPANS Alliancen vil have en meget positiv effekt for både den teknologiske, operationelle og økonomiske udvikling i NAV Portugal", siger Jorge Ponce Leão, President i NAV Portugal.
Vigtigt samarbejde COOPANS’ pionerindsats i arbejdet med at udvikle og harmonisere et sikkert og omkostningseffektivt lufttrafikstyringssystem i Europa er det førende eksempel på industrielt partnerskab indenfor lufttrafikstyring i Europa. Når NAV Portugal indtræder i samarbejdet betyder det yderligere harmonisering af de operative og tekniske arbejdskoncepter og begrænser dermed specifikke og individuelle funktionaliteter i de enkelte selskaber. Det er en klar fordel for alle partnerne, idet systemudviklingsomkostninger reduceres i forhold til de omkostninger, hver enkelt partner ellers ville få, hvis vi skulle udvikle teknikken hver for sig og på egen hånd. Hertil kommer betydelige besparelser på driftsomkostningerne, som vi opnår gennem fælles arbejdskoncepter og udveksling af erfaringer.
Naviair har spillet en stor rolle som initiativtager, da COOPANS Alliancen blev etableret i 2006. Morten Dambæk, administrerende direktør i Naviair, er glad for, at NAV Portugal nu bliver en del af COOPANS Alliancen:
”Med NAV Portugals indtræden i COOPANS udvider vi vores arbejde mod at skabe en unik udvikling i europæisk lufttrafikstyring, hvor de øvrige lufttrafikstyringsselskaber fortsat har individuelt og meget forskellige tekniske systemer i deres kontrolcentraler. Gennem samarbejdet i COOPANS har alle fem – nu snart seks - partnere placeret sig i forreste linje i arbejdet med at udmønte EU’s krav om harmonisering af lufttrafikstyringen. Det gavner først og fremmest vores kunder i luftfarten, som får både øget effektivitet og lavere priser. At samarbejdet udvides med NAV Portugal gør COOPANS stærkere – og jeg ser frem til det udvidede samarbejde.”.