10 år med forsinkelsesfri flytrafik i dansk luftrum
2018 blev endnu et godt år for Naviair. Samtidig med, at prisen på at flyve en route i dansk luftrum endnu en gang blev reduceret, har Naviair nu opretholdt forsinkelsesfri trafikafvikling i ti år. I 2018 var den gennemsnitlige forsinkelse i dansk luftrum på under 1 sekund pr. flyvning. Ligeledes blev det sædvanligt høje sikkerhedsniveau opretholdt - og koncernen kunne præstere et overskud før skat på 90,5 millioner kroner.
På den baggrund konkluderer Naviairs bestyrelsesformand, Anne Birgitte Lundholt, at 2018 på alle måder var et tilfredsstillende år for Naviair.
Under hendes redegørelse for regnskabsåret 2018 på Naviairs virksomhedsmøde, der blev afholdt den 18. marts 2019, fremhævede hun, at Naviair har nået de mål, der var sat for det forgangne år:
”Vi kunne holde vores løfte til kunderne om fortsatte prisreduktioner. Over de seneste seks år har vi nu samlet reduceret vores pris på en-route med 22,3 procent - og over samme periode, har vi reduceret enhedsraten i Københavns Lufthavn med 29,5 procent. Det kræver konstant fokus på effektiviseringer og lave omkostninger. Det synes vi faktisk er sundt, så den kurs holder vi også fremover. Og vi opfylder naturligvis til enhver tid de krav, der stilles til os i den europæiske præstationsordning, som gælder for EU-medlemsstaterne”, sagde Anne Birgitte Lundholt.
Hun advarede dog samtidig imod en forsat ensidig EU-fokus på omkostningsreduktioner på trafikstyringsområdet.
”Vi tillader os samtidig at løfte en advarende pegefinger overfor EU's meget høje udspil til fortsatte prisreduktioner i perioden fra 2020 til 2024. Med de voldsomme og voksende kapacitetsproblemer, vi oplever i Europa, mener vi at det er på høje tid at skifte fokus fra pris til kapacitet. Vi støtter fortsatte moderate prisreduktioner, men selv Naviair kan komme under så voldsomt et prispres, at vores hidtidige høje regularitet kan blive truet i spidsbelastningssituationer. Det vil være til skade for vores kunder, da forsinkelser fører til økonomiske tab. Ikke mindst på baggrund af, at Eurocontrol, i et af tiltagene for at reducere forsinkelserne i Europa i 2019, vil rykke en del af flytrafikken mellem øst og vest højere mod nord og blandt andet ind i dansk luftrum,” sagde Anne Birgitte Lundholt.
Hun konstaterede, at væksten i flytrafikken i dansk luftrum fortsatte i 2018. Antallet af en route operationer voksede med 3,6 procent til 669.725 operationer i 2018. Samtidig kom der igen gang i trafikvæksten i Københavns Lufthavn. Efter et midlertidigt fald i trafikken i 2017 blev udviklingen vendt i 2018 til en vækst på 2,7 procent til 266.207 operationer.
Internationale resultater
Formanden fremhævede også, at Naviair på det internationale område oplevede fremgang på alle områder:
”Som medejere af Aireon, er det godt at notere, at alle 75 satellitter nu er opsendt og vel på plads i deres baner omkring jorden. Systemet modtager allerede over 20 millioner signaler fra fly hver måned og det er planen at verdens første – og eneste – globale overvågningssystem for fly går i drift inden udgangen af året,” sagde hun.
Partnerskabet i COOPANS viser sig også fortsat at være den helt rigtige konstellation. Det blev i 2018 blandt andet dokumenteret ved den store interesse en række selskaber viser for at komme med i alliancen. I 2018 blev alliancen udvidet til 6 medlemmer, da NAV Portugal købte sig ind som nyt medlem.
Også det nære samarbejde med LFV udvikler sig. Blandt bliver NUAC-samarbejdet fra 2019 lagt i nye rammer.
”Herhjemme i Danmark nåede vi i 2018 et skridt videre med vores ambition om at styrke de regionale lufthavne og fremtidssikre vores service til dem gennem fjernbetjent tårn- og indflyvningskontrol. Sidste år fik vi beskrevet et egentligt projekt og netop i disse måneder har mulige leverandører mulighed for at give et bud på pris og indhold af et projekt, så vi til efteråret har grundlaget for en endelig beslutning,” sagde Anne Birgitte Lundholt og fortsatte:
”Kunderne er det centrale omdrejningspunkt for vores virksomhed. Derfor har en af vores betydelige interne aktiviteter i det forløbne år været arbejdet med en ny strategi, hvor fokus på vores kunder og ambitionen om altid at kunne opfylde deres behov har en central placering. Herudover lægger vi stor vægt på vores ansvar for at skabe og udvikle mobilitet til gavn for hele samfundet. Strategien omfatter også både etablering af en række nye indsatsområder - som for eksempel droner. Og endelig får arbejdet med at skabe og fastholde en bæredygtig virksomhed skærpet opmærksomhed. Strategien er nu på plads og for nyligt vedtaget af bestyrelsen, så den kan implementeres i 2019”.
Tak fra Transport- Bygnings- og Boligministeren
Som repræsentant for ministeren takkede ministeriets selskabsdirektør, Michael Birch, Naviair for atter en gang at præsentere et godt regnskab.
”Naviair er en virksomhed som både skaber overskud og har styr på driften samtidig med at man er med, når der skal skabes nyt. I har både greb om hverdagen og evne til at forny jer og I gør hvad i kan for at kunderne kan være tilfredse med det i leverer – både på prissiden og med kvaliteten af jeres service. Det er en rigtig god historie for en statslig virksomhed og det er vi godt tilfredse med,” sagde Michael Birch.
Bestyrelsen
Pr. 18. marts har Naviairs bestyrelse følgende medlemmer: Anne Birgitte Lundholt (formand), Per Møller Jensen (næstformand), Esben Jean-Pierre Blum (medarbejdervalgt), Michael Fleischer, Peter Labusz (medarbejdervalgt), Flemming Kim Hansen (medarbejdervalgt), Birthe Høgh Rask, Christina Rasmussen.
Læs Naviairs Årsrapport 2018 her.
===
Ønsker du yderligere information, kontakt:
Bo Pedersen
Kommunikationsdirektør
D +45 3247 7907
Naviair Allé 1 | DK 2770 Kastrup | Telefon: 3247 8000 | Fax: 3247 8800 | presse@naviair.dk